top of page
Raw Clay

HET PROCES

Niet zo simpel als het lijkt

Het lijkt vaak zo simpel, pottenbakken. Gelukkig is het zeker niet simpel, anders zou ik me snel gaan vervelen! Elke creatie die ik maak is uniek, en het kost me soms aardig wat tijd om tot het eindresultaat te komen. Op deze pagina leg ik uit wat er allemaal bij het maken van mijn creaties komt kijken. 

Zodra ik een verzoek ontvang, of een idee in mijn hoofd heb, ga ik aan de slag met het ontwerp. Vaak maak ik eerst wat schetsen. Het idee gaat zich dan steeds verder ontwikkelen. Soms weet ik gelijk wat ik wil maken, maar soms loop ik dagen op een ontwerp te broeden voordat ik er tevreden mee ben. Het op papier zetten van complexe ontwerpen kost me gemiddeld een dag. Daarna ga ik aan de slag met de gekozen klei. Het is natuurlijk afhankelijk van het ontwerp, maar de 'simpelere' potjes kosten me al snel een uurtje of 2, en de complexe designs kosten me al snel 2 dagen.


Daarna moet de klei eerst drogen, dit duurt doorgaans ongeveer een week. Voor de grotere creaties kan dit zelfs 2 tot 3 weken duren. Daarna kan deze de oven in, en omdat ik alleen een volle oven stook, kan het ook zo zijn dat ik eerst meerdere creaties voorbereid voordat de oven aan gaat. 

Na het bakken ga ik aan de gang met het glazuur. Afhankelijk van de hoeveelheid kleuren en lagen die ik aan moet brengen, duurt het tussen de 2 en 12 uur voordat dit klaar is. Dan moet de oven weer opgestookt worden, en gaan de creaties de oven in. Nadat de creaties 'afgebakken' zijn, moeten ze goed afgekoeld zijn voordat ik ze uit de oven kan halen en in de kast verder kan laten afkoelen. 

Al met al kost het me dus al snel een week of 4 voordat een creatie helemaal klaar is. Handwerk kost nou eenmaal tijd, en daarom wil ik jullie vragen om hier rekening mee te houden als je een verzoek hebt. Natuurlijk heb ik ook vaak allerlei creaties op voorraad, dus voel je vrij om rond te neuzen op de website of eens langs te lopen!

Het proces: Biografie
bottom of page